בעיות חיפוש

בדיוק מה שחיפשתי

גוגל, ששינתה את פני החיפוש חגגה לא מכבר יום הולדת 12. מאז שגוגל הציגה חיפוש שעובד יוצרו מיליארדי דפי תוכן באינטרנט. מרביתם באיכות נמוכה. בד בבד לעלייתה כמנוע החיפוש המוביל והטוב מכולם, התפתחו המודלים העסקיים של הפרסום באינטרנט, שגוגל כמובן היא שחקן מרכזי בהם. למשחק הזה נכנסים גם ספאמרים המייצרים תוכן באיכות נמוכה, נוקטים בשיטות שונות להבאת תנועה לאתר ומרוויחים מכל לחיצה על כל לינק. הנושא הופך לבעיה אמיתית כשמדובר בשמירה על איכות תוצאות החיפוש והיכולת להביא את הגולשים היישר אל האתר שיספק להם את הפיתרון או התשובה אותה חיפשו. רק לאחרונה הונפקה חברה בשם Demand Media בבורסה בארה"ב בהערכת שווי של קרוב ל- 2 ביליון דולרים. החברה נחשבת לספקית התוכן המובילה ומהווה אבן יסוד המזינה תעשייה שלמה. בניית אתרים מהירה, שפיכת תוכן ממוחזר, בניית לינקים ופרסום, ושתילת מודעות באותם אתרים – מודל המתורגם להכנסות מפרסום בלי שניתן לגולש ערך מוסף כלשהו.

גוגל, פעם נער הזהב של עמק הסיליקון ועדיין השחקן המרכזי בתחום החיפוש, חוטפת יותר ויותר ביקורת על כך שאיכות החיפוש מזכירה יותר ויותר את שנות ה- 90, ושבעצם די קל לשטות באלגוריתם הקובע את דירוג התוצאות, באמצעות מניפולציות מהסוג שתואר לעיל. כיצד מתיישבות העובדות והביקורת עם העובדה שמרבית הגולשים מתייחסים בעיקר לדף התוצאות הראשון אותו הם מקבלים? ייתכן שמדובר כאן בהשהיה בפידבק של מרבית הגולשים העושים את אותו הדבר שהיו רגילים לעשות בעשור האחרון – להקיש על אחת מהתוצאות הראשונות או במקרה הגרוע לחפש שוב. ייתכן גם שניתן לייחס את זה לרגישות הרבה של הכותבים – טכנוגיקס ואקדמאיים שמטבע הדברים מחזיקים בסטנדרט גבוה יותר ובדרישות גבוהות שגם אם הן נשמעות מופרכות, הן מהסוג המניע את החדשנות ועל קריאת התגר והתסיסה המתמדת בשוק הטכנולוגיה.

מעבר לחיפוש הפשוט המסתכם בהקשת כמה מילות מפתח (מרבית החיפושים אינה עולה על צמד או שלישיית מילים), ישנם כלים המאפשרים להגיע לתוצאות מדויקות ומהימנות יותר. גוגל מספקת שפע של כלים כגון חיפוש לפי ערוצים (חדשות, בלוגים וכו'), לפי סרגל זמנים, חיפוש במאמרים וספרים, וטכניקות ויזואליות לחיפוש הממפות את הקשרים בין נושאים קרובים לפי ביטויי החיפוש (Wonder Wheel). אך כלים אלו אינם יכולים להחליף את החיפוש המהיר, קצר הרוח, הנהוג בעידן שבו החשיפה למידע הופכת לבעיה לא פחות מאשר פיתרון.

לעת עתה נראה שישנם שני כיוונים בהם מתפתח עולם החיפוש בחיפושיו אחר פיתרון לבעיות אלו. הפיתרון הראשון – יצירת הבנה מעמיקה יותר של שפה טבעית והתאמה אישית "לוחצת" לאדם ספציפי בהתאם לרשת הקשרים החברתיים, ההעדפות המדויקות וסדרה ארוכה של פרמטרים שונים. המטרה: אלגוריתם המתנהג כמו עוזר אישי המכיר את גחמותיו של הבוס. כפי שניסח זאת ויוק ודווה:

If I am visiting New York City tomorrow and want to eat dinner at a moderately priced North Indian restaurant near where I am staying, I want my computer to suggest the two or three places that I will like and that have space available. I book my flights and hotel reservations on line, have my calendar on Google, tweet my likes and dislikes, and talk to my friends on different social media sites, after all.


הפיתרון השני – שימוש בחוכמת ההמון, ובכלל זה במה שמתרחש ברשתות החברתיות (אך לא רק) בכדי להפוך את תוצאות החיפוש למבוססות על העדפותיהם והמלצותיהם של אחרים. מה שעבד עבור חבריי – אלו מהם שיש להם העדפות דומות לשלי – עשוי לעבוד גם עבורי. בתוך כך, ניתן גם לנסות לרתום את ההמונים לצורך שיפור תוצאות החיפוש וניפוי הספאם החוצה. גוגל הוציאה תוסף לכרום המסייע לסמן את חוות התוכן המזהמות את תוצאות החיפוש, וסטרט אפ צעיר בנושא החיפוש בשם Blekko פיתח שיטת חיפוש שתכליתה הצמדת מילה עוקבת לאחר לוכסן לצורך השגת תוצאות חיפוש רלוונטיות ומסווגות בתוך נושא, ולשם ניפוי החוצה (Slash Out) של תוצאות החשודות כספאם.

Blekko: Slash the web.

עדיין לא ברור כיצד ניתן להבטיח שפעולה זו לא תנוצל אף היא לצורך ניגוח מתחרים. בסופו של דבר, צריך לזכור שזהו מרוץ חימוש מעגלי שבכל פעם ידו של האחר גוברת. נכון לעכשיו, עדיין ניתן לעשות שימוש בגוגל ובכלים נוספים כדי למצוא את מה שאנו מחפשים, אבל עצם המשמעות הכלכלית העצומה שיש בבכורה בתוצאות החיפוש – בכל מנגנון עכשווי או עתידי – תבטיח שגם הבחורים הרעים יעשו כל מאמץ להתחכם גם בעתיד.

בכל הקשור לחיפוש בהיבט המחקרי, ולא רק כפעולה יומיומית שגרתית, ברור שבתחום המסחרי ישנן הטיות לא פשוטות בתוצאות – המושפעות באופן ברור מנכונותן של חברות להשקיע מאמצים ותקציבים בקידום האתר והמוצרים שלהן על פני אחרות. תוצאות חיפוש איכותיות במהותן הן תוצאות המשקפות את הצעת הערך של בעל המוצרים והתוכן. אך הן גם זירת התגוששות בין חברות הנלחמות באותה נישה על אותם לקוחות. כשעושים שימוש בחיפוש באינטרנט לצורכי מחקר, אין מנוס משימוש במגוון רחב של כלים, ממעבר לתוצאות החבויות במעמקי הדפים הפנימיים ובניסוח שאילתות מורכבות יותר מצמד המילים הראשון העולה בראשנו. על כך נכתוב בהמשך.